Siirry sisältöön

Facebook

Yksi Facebook -kavereistani postasi, että lähtee fb:stä tai siivoaa kaverilistaltaan kaikki ne kaverit, joiden päivitykset pilaavat hänen päivänsä. Hän ihmetteli, että lähiverkostot ovat vain fb:n varassa ja elämän isot murheet ja huolet voidaan jakaa vain siellä, ihan osattomienkin murheeksi ja huoleksi.

Ensimmäinen reaktio: poistin oman, viimeisimmän postaukseni. Ajattelin tottakai sen aiheuttavan liikaa angstia tälle kaverille.

Toinen reaktio: menin puolustuskannalle. Mielestäni febe on yksi nykyisistä sosiaalisuuden muodoista. Sitä kautta voi oppia tuntemaan ihmisen ainakin jollain tasolla – niiltä osin kuin tämä haluaa itsestään asioita paljastaa. Sieltä voi löytää vanhoja tuttavuuksia ja ylläpitää ainakin jollakin tasolla nykyisiä.

En yritäkään väittää, että febe korvaisi oikeaa olkapäätä tai aidosti kuuntelevaa ystävää. Sillä on haittapuolensa, nettiaddiktiosta lähtien. Kuitenkin. Sen sijaan, että istuisin yksin neljän seinän sisällä ihmetellen, mitä ystäväni nyt tekevät, tiedän heidän tekemisensä ja jossain määrin kuulumisensa. Jos jonkin statuspäivitys vaikuttaa sellaiselta, että olkapää tai kuunteleva korva olisi paikallaan, otan luurin käteen ja soitan ystävälle, tai laitan sähköpostia. Sovimme tapaamisesta. Mielestäni febe on yksi tukiverkko, kaveruuksien ja ystävyyksien ylläpitokeino siinä kuin muutkin. Varmaankin on ollut aikanaan niitä, jotka kritisoivat kirjettä oikean keskustelun sijaan? Puhelua fyysisen läsnäolon asemesta?

Kritiikin toinen osa, se, että kaverin päivä menee pilalle toisten statuspäivityksistä, hmm.. Noh. Jos näin on, että joidenkin kavereiden statuspäivitykset tosiaan angstaavat niin isosti, sitten voipi laittaa blokkaukset näiden henkilöiden päivityksistä, tai peräti poistaa kaverilistalta. Tai lähteä itse pois febestä. Meille muille se on hyvä keino purkaa sydäntään ja jakaa ilonsa. Harva meistä varmaankaan kuvittelee virtuaalihalin korvaavan oikeaa rutistusta?


No comments yet

Kiitos, että jaat ajatuksesi kanssamme!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: