Siirry sisältöön

Itsetunto, palaute ja hyvinvointi

Miten pystyisin pitämään itsetuntoni hyvänä, vaikken saisikaan (ulkopuolista) myönteistä palautetta? Pystynkö itse antamaan itselleni niin hyvää, syvää ja kattavaa palautetta, että se kattaa kaiken palautteensaamisen tarpeeni? Kaipaanko jotenkin epätavallisen paljon palautetta? Onko kummallista toivoa kiitosta, kun on omasta mielestään tehnyt jonkin asian hyvin? Vai onko tosiaan niin, että palautteen saa vain, jos on tehnyt jotain huonosti, silloin haukkujen muodossa?

Miksi ylipäänsä tarvitsen palautetta niin paljon? Miksen luota omaan arviooni asiasta? Miten saisin kehityttyä tässä? Itsetunnon jamani vaikuttaa olennaisesti hyvinvointiini (vai toisinpäin?), siksi haluaisin hyvän itsetunnon. Vahvan itseluottamuksen. Uskon siihen, että osaan ja pystyn. Luottamuksen siihen, ettei haittaa, vaikka joskus sössii. Ja luottamuksen siihen, että pääosin onnistun.

Minun onnellisuuteni ja hyvinvointini ei ole kenenkään muun kuin itseni vastuulla. Jos ja kun hyvinvointini on niin vahvasti itsetuntosidonnainen, joka taasen on palautesidonnainen, voisin sitoutua siis – hyvinvointini nimissä – antamaan itse itselleni palautetta. Arvioimaan kaikkea tekemääni hetkeksi, pohtimaan, miten onnistuin. Myönteistä, tai rakentavaa kielteistä, palautetta. Ja kehittyminen palautteen perusteella.

Onnellisuutenikin on omalla vastuullani. Siihen taasen auttaa jälleen kerran vanha viisaus: onnellisuus on tie, ei päämäärä. Onnellisuus ei ole jotain, mikä tapahtuu joskus tulevaisuudessa, se on tässä ja nyt, jos päätän niin.

Päätän olla onnellinen.

Päätän huolehtia hyvinvoinnistani. Monella tapaa. Kannan itse vastuuni omasta elämästäni.

Halaus koko maailmalle ja siten myös itselleni!

No comments yet

Kiitos, että jaat ajatuksesi kanssamme!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: