Siirry sisältöön

Toimintaohjeita ja rasisminpelkoa

Tänään lapset olivat ruotsinkielisen eskarin puolella, kun heidän puoltaan päiväkodista siivottiin. Nuuskamuikkusten seinältä bongasin tämän ohjeen, joka sopisi hyvin monelle aikuisellekin, ei vain psykologisia hallintakeinoja vasta opettelevalle lapselle.

Näiden ohjeiden mukaan toimiva lapsi (ja aikuinen) vastaakin mainiosti stereotypiaani ruotsinsuomalaisesta. Harkitsevaa, kohteliasta, ystävällistä, keskustelevaa. Tämä siis myönteisessä mielessä. Mitä enemmän heihin tutustun, sitä enemmän huomaan heidän kaikkien olevan yksilöitä, aivan kuten äidinkieleltään suomalaistenkin. Tottakai.

Mutta miksi tämä ohje on vain ruotsinkielisellä puolella? Mikä taho toimii suomenkielisten eduksi samojen opetusten tiimoilta? Heillä on Folkhälsanin projektit ja kampanjat, Boo-klubbenin Kompis -lallatukset ja kaikki. Mitä vastaavaa suomenkielisillä on? Ei kiusata -kampanja? Miksei samoja kampanjoita tehdä sekä suomeksi että ruotsiksi?

Voi vitsi että on opettavaa olla vähemmistön edustaja. Pistää katsomaan asioita ihan uudesta perspektiivistä. Viritetäänpä ajatukset uudelle taajuudelle.

No comments yet

Kiitos, että jaat ajatuksesi kanssamme!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: